Na temelju čega odlučuju provalnici?

Predmet vječne rasprave je pitanje najučinkovitije obrane protiv provala, na što ćete dobiti provjerene odgovore iz prve ruke zahvaljujući intervjuu Državnog kriminalističkog zavoda (Mađarske) koji je obavio razgovore sa 139 provalnika.
Svako od nas ima svoje mišljenje o tome što trebamo učiniti kako bi se osigurali: ima tko vjeruje u moć krvoločnog psa, ima tko se pouzda u alarmne sustave, drugi u masivne ograde, a neki u sefove ili protuprovalne sefove, a ima i takvih koji misle da se provala ne može izbjeći nikako. Zahvaljujući intervjuima Državnog kriminalističkog zavoda, koje je obavio sa 139 provalnika između 2009. i 2013., sada možemo saznati tko ima pravo.

U razgovoru sa zatvorenicima koji su djelovali na ovom području Zavod je u prvom redu htio saznati prema kojim načelima su odabrali svoju metu, što je „lak plijen“ i koje su najčešće greške žrtava provale? Svakako, za stanovništvo najkorisnija pouka koja se iz ovih razgovora može izvući je, da je svega 14% ispitanih osoba izjavilo kako u procesu izbora mete ne uzima u obzir nikakve aspekte, već jednostavno bira prema principu slučajnosti. Međutim, velika većina provalnika – njih 86% – izabranu nekretninu bira pomno, uzevši u obzir razne elemente, prema kojima će nekretnina biti podobna za napad. Prema intervjuima stvoren je popis kriterija koji služi provalnicima za planiranje kriminalne radnje. Kriterije donosimo prema redoslijedu važnosti:

može li se izvesti provala bez očevidaca, ima li nekoga kod kuće, postoji li alarm u kući, kakva je kvaliteta nekretnine, postoje li uređaji za nadzor, može li se lako ući (npr. prozor je bio otvoren), kakvi su izlazi u slučaju bijega, ima li psa? Dakle, pobjednici rasprave su oni koji vjeruju u obrambenu snagu sigurnosnih uređaja, naime to je prva točka popisa koja se može konstantno osigurati. Nemoguće je riješiti da u kući uvijek bude nekoga, a pored toga još i to da nam susjed sokolovim očima stalno nadzire kuću. U slučaju odgovarajućeg sefa vrijednosti možemo staviti na sigurno mjesto, zbog čega? Jer provalnici ih neće dirati zbog nepripremljenosti, nedostatka odgovarajućih sredstava i vremena, samo će one stvari pokupiti koje su mobilne i predstavljaju manju vrijednost, a s otvaranjem sefa se neće mučiti. Nadalje, ugradnjom alarma možemo omogućiti da sigurnosna tvrtka nadzire naš predmet od 0 do 24 putem daljinskog nadgledanja.

A za one skeptičare koji vjeruju u to da mogu izbjeći provalu prema zakonu velikih brojeva, navest ćemo još jedan šokantan podatak, također publiciran od strane Zavoda: godišnje u državi (Mađarska) registrirano je 43.000 provala, tj. svakih 12 minuta se dogodi nova provala…

Ovi žalosni pokazatelji potvrđuju ono, u što vjeruje i Veleprodaja sefova: uzalud je sigurnost osnovna želja i pravo ljudi, danas se ona može osigurati isključivo s dobro organiziranom i ozbiljnom zaštitom imovine.

Vrlo je cool podijeliti i hvaliti se sa ljetovanjem, večerom u restoranu. Svi priželjkujemo nešto drugo, neki love lajkove, a neki bi samo uživali u ljetovanju s obitelji, prijateljima, ali smo sigurni da bi svi bili sretni kad bi pri povratku svojim kućama vrijednosti našli na onom mjestu gdje smo ih i ostavili!

Želimo svima vama ugodan odmor!